Historia Mora by.

Diverse inlägg.

.............................................................................................................................................................................................................................................................

Namnet MORA kommer från ett gammalt ord "mor" som betyder ungefär "tätare skog på fuktig mark", allt enligt Wikipendia.
................................................................................................................................................................................................
Idag, juli -09, är det enligt folkbokföringen 139 personer skrivna i Mora, det är 65 män och 74 kvinnor.
Enligt folkbokföringen.


Detta kan jämföras med de uppgifter som finns tidigare.
1850 var det 86 personer.
1900 var det 63 personer.
1970 endast 20 personer skrivna i Mora.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Inlägg från Christer Ragnebro.

Skomakarstenen

Bakgrund

På Mora´s vatten strax öster om Bredgrund finns en sten som kallas skomakarstenen.  Den är ömsom över och ömsom under vattnet och har blivit ett mått på vattennivån i Mälaren. Troligen har den varit det i långa tider.

Skröna 1

Stenen har enligt gammal sägen fått sitt namn av en skomakare. En skomakare i byn med gott om pengar. Han skapade en egen "bank" och lånade ut pengar till byn innevånare. Räntenivån blev med tiden hög och skomakaren blev en riktig "procentare".

Straffet som byns innevånare mätte ut var att sätta skomakaren på stenen.  Han kunde så klart inte simma, så det var tuffa tag.

Hur historien slutar vet jag inte.

Skröna 2 eller sanningen ?

I Mälaren finns en fisk som kallas sutare. En bronsfärgad, säsongvis sotsvart fisk med små fina fjäll, grönaktiga fenor, en skäggtöm vid var mungipa och röda ögon. Är de näringsrika sjöarnas fisk. Gyttjig botten och hög temperatur gillar den.  En fin matfisk, enligt fackböcker, men har egendomligt nog ej fått något större marknadsvärde.

Sutare kallas även lindare och skomakare.

Kan man tänka sig att stenen har fått namn efter fisken - stenen där man fångade skomakare -sutare ?

Finns det andra teorier ?

 

 .................................................................................................................................................................

Inlägg från Christer Ragnebo.

Forntida centrum i Mora-Ekeby ?

Mycket av historieskrivning bygger av naturliga skäl på gissningar.  Nedan ett första utkast till en teori

Sammanfattning

Under medeltiden finns belagt ett Ullunda i gränsen till Mora.  Guden Ull var "överguden" före Oden och lunda kommer av lund - offerlund. Namn och kunskap har totalt försvunnit, kanske med kyrkans hjälp.   Tid att gräva fram en spännande historia ?

Ullunda

År 1344 donerar en dam ett öresland till Strängnäs kloster "varav hälften låg i Mora och hälften i Ullalunda" .  Ett öresland är ungefär två tunnland eller ett hektar (10.000 kvm)

Ullunda är belagt i skrift vid mitten av 1500-talet. Då brukar bonden i Lundby ett öresland i Ullunda - han har också mark i Hyvena och Hättinge.

Lundby har legat mellan Hättinge och Stenby och namnet härstammar ifrån lund = offerlund.

Guden Ull

Guden Ull tillhör den nordiska gudaskarans äldsta. Före Odentron var han den förnämste bland gudarna.  Under bronsåldern 2000-0 f Kr) var Ull sannolikt den förnämste solguden. Ordet Ull är detsamma som wulpus i gotiskan och det betyder "majestätisk solglans".  Ull är son till "solkvinnan" Siv med guldhåret, dock inte i sitt äktenskap med Tor utan med "himmelsguden"

Han färdas dels i sköld (som ett skepp) över himlavalvet, och på vintern på en benknota. Något som man vill tyda till någon form av isjakt.

Österbergs bidrag

Österberg berättar följande:  Söder ut i gärdet är en låg backe, förbi hvilken en gångväg går från Ekeby till Alfvesta; der finnas 39 minnesmärken ……… Westra kanten af backen är uppodlad till åker och jemte gångvägen är en mängd sten upplagd i långa rörsen; jorden i åkren är nästan svarta av kolstybb. Enligt en berättelse skall för många år tillbaka, i denna åker hafva hittats ett kärl av bronz, liknande en kruka.

Ekeby ligger vid vattnet

Ekeby tomter stiger upp ur vattnet vid äldre bronsåldern ( 1700-1000 fKr). Ligger nära vattnet vid folkvandringstid/Vendeltid  (0- 700 e Kr), men nu finns endast Ramsundet öppet mot "stormälaren"

Bron vid Ramsund

Sigrid bygger en bro för sin man och sina söner, men är det den första ?  Visst måste det finnas ett behov av en bro för att man skall bygga en ?  Vore det inte naturligt att det fanns en bro eller ett etablerat vadställe innan Sigrids bygge ?

Dagens "huvudväg" till Mora verkar att ha liten betydelse under den här tiden - kanske fanns den inte.

Trafiken gick från bron eller vadstället över Ramsundsberget över Grindberget och fortsätter i ägogränsen mellan Mora och Ekeby.  Här har man funnit stockar som utgjort spångar då området var sankt.

Den här vägen börjar som "hålvägar" strax söder om Sigurdsristningen. Den ursprungliga transporten gick alltså direkt till Ullunda !

Källa med utlopp åt norr

En offerplats behöver en källa som rinner mot norr.  I området finns en källa som även markeras på dagens kartor - Stenkällan. Vilket håll har den runnit ?  Kan denna ha något samband med offerlunden ?

Källor:        Jäders socken och kyrka.  Klockare CG Österberg

Jäders socken krönika,  Magnus Collmar

                 Fornnordiskt Lexikon, Åke Ohlmarks

 .....................................................................................................................................................................................